Kafeinin,
halk sağlığı üzerine birçok etkisi vardır. Bu etkiler insan vücudundaki
sistemlerde fizyolojik olarak farklılık gösterir. Kahve, kafeinin oldukça
önemli bir kaynağıdır. Kültürümüzde yıllardır varlığını koruyan türk
kahvesinden, son zamanlarda farklı demleme yöntemleri ve tadım farklılıklarına
sahip olan yeni nesil kahvelerde sosyal hayatımızda yerini aldı.
Peki kafein ne işe yarar?
Doğru
miktarda kafein tüketimi vücuda olumlu etkiler sağlar. Örneğin: kilo kaybı ve
kilo kontrolüne yardımcıdır. Alkolik olmayan karaciğer yağlanması (NAFLD) riskini
azaltır. Hafıza üzerine olumlu etkileri vardır.
Ancak,
fazla miktarda kafein tüketimi üriner sistemde idrar söktürücü (diüretik) etki gösterir. Hipertansiyonu ve gastroözofageal reflüyü tetikler.
Uyku bozukluklarına sebep olur. Çalışmalar yüksek miktarda kafein tüketiminin düşük miktarda kalsiyum tüketimi ile ilişkilendirildiğinden osteoporoz (yüksek miktarda kafein
tüketimi idrarla kalsiyum atılımını arttırır.) için risk faktörüdür. Yine son zamanlarda yapılan çalışmalarda görülme
sıklığı en yüksek olan katarakt ve glokom(göz tansiyonu) göz hastalıkları oluşumunda da
risk faktörü olabileceği belirtiliyor. Özellikle glokom hastalığı olanlar kafein tüketimine
oldukça dikkat etmelidir.
Ne kadar kafein?
Sağlıklı
yetişkin bireyler için ortalama 200-400 mg/gün kafein miktarı güvenli doz
olarak kabul edilir.
Hamile
ve emzirme dönemindeki bireyler için tercihen tüketilmemesi, tüketilmesi
durumda, maksimum 200 mg/gün kafein
Çocuklar
için, 2.5-3 mg/kg/gün kafein
Kafein
kahvenin yanı sıra siyah çay, yeşil çay, kola gibi gazlı içeceklerde ve bitter
çikolatada bulunur.
Ortalama Kafein Miktarları
Türk
Kahvesi (1 Fincan): 60 mg
Filtre
Kahve (200 ml): 90 mg
Espresso
(60ml): 80 mg
Siyah
Çay (1 Fincan): 40 mg
Yeşil
Çay: 20-30 mg
Enerji
İçecekleri (250 ml): 80 mg
Kola
(1 Kutu 330 ml): 40 mg
Bitter
Çikolata (10 g): 5 mg
Ayrıca
kafein alımınızı gün içerisinde periyotlandırmanız fayda sağlayacaktır. Detaylı
bilgi için diyetisyene başvurun.
Sağlıkla
Kalın
Dyt.
Nilsu Yörükeren
Fang, C., Cai, X., Hayashi, S., Hao, S., Sakiyama, H., Wang,
X., … Sheng, J. (2018). Caffeine-stimulated muscle IL-6 mediates alleviation of
non-alcoholic fatty liver disease. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) -
Molecular and Cell Biology of Lipids. doi:10.1016/j.bbalip.2018.12.003.
Yoon, J. J., & Danesh-Meyer, H. V. (2018). Caffeine and the eye. Survey of
Ophthalmology. doi:10.1016/j.survophthal.2018.10.005.
Tabrizi, R., Saneei, P., Lankarani, K. B., Akbari, M.,
Kolahdooz, F., Esmaillzadeh, A., … Asemi, Z. (2018). The effects of caffeine intake on weight
loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized
controlled trials. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1–9. doi:10.1080/10408398.2018.1507996.
Harpaz, E., Tamir,
S., Weinstein, A., & Weinstein, Y. (2017). The effect of caffeine on energy
balance. Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology, 28(1),
1–10. doi:10.1515/jbcpp-2016-0090.
Verster, J. C., & Koenig, J. (2017). Caffeine intake and its sources: A review of
national representative studies. Critical Reviews in Food Science and
Nutrition, 58(8), 1250–1259. doi:10.1080/10408398.2016.1247252.
Bylund, D. B. (2016). Caffeine. Reference Module in Biomedical Sciences. doi:10.1016/b978-0-12-801238-3.98866-4.
Gaspar, S., & Ramos, F. (2016). Caffeine: Consumption and Health Effects.
Encyclopedia of Food and Health, 573–578. doi:10.1016/b978-0-12-384947-2.00099-4.

Yorumlar
Yorum Gönder