Ana içeriğe atla

Bazı Kahvaltılar Serisi-III

Çok pratik ve tadı oldukça sevilen, son zamanlarda mutfaklarımızda yer alan bir besinden de bahsetmiş olacağız. Salam/sosis gibi işlenmiş et ürünlerine alternatif bir besin olarak karşımıza çıkan hindi füme özellikle ekstra yağı azaltılarak ürünün etiketlerinde 'fit' hale getirildi. 

Çok hızlı bir kahvaltı tercih etmek zorundaysınız, bu şekilde hindi füme ile bir sandviç yapabilirsiniz. Tüm peynir çeşitlerini deneyen biri olarak en güzeli labne/ krem peynir türevleri ile olmakta.

Dikkat! Yayınlarda/çalışmalarda hindi füme, diğer işlenmiş et çeşitleri gibi sağlığa zararlı (PAH) maddeler açısından değerlendirildiğinde karşıt görüşler var. Bazı çalışmalar risk olarak değerlendirmese de bazı çalışmalar füme işleminin de sağlık açısından riskli olduğu görüşünde. Bu yüzden tüketim sıklığını haftada 1 olarak sınırlandırmakta fayda var.

Ve kırmızı biber ilavesi, kuru/füme/tütsülenmiş et ürünlerinde sağlığa zararlı (mitotoksin) tehlikesini kontrol altına almaya yardımcı olabilir. 

Porsiyon miktarları bireylerin gereksinimlerine göre farklılık gösterir. Detaylı bilgi için diyetisyene başvurun.

Sağlıkla Kalın
Dyt. Nilsu Yörükeren

Sánchez-Montero, L., Córdoba, J. J., Alía, A., Peromingo, B., & Núñez, F. (2019). Effect of Spanish smoked paprika “Pimentón de La Vera” on control of ochratoxin A and aflatoxins production on a dry-cured meat model system. International Journal of Food Microbiology, 108303. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108303.

Parada, H., Steck, S. E., Bradshaw, P. T., Engel, L. S., Conway, K., Teitelbaum, S. L., … Gammon, M. D. (2017). Grilled, Barbecued, and Smoked Meat Intake and Survival Following Breast Cancer. Journal of the National Cancer Institute, 109(6), djw299. doi:10.1093/jnci/djw299. 

Li, J., Dong, H., Li, X., Han, B., Zhu, C., & Zhang, D. (2016). Quantitatively assessing the health risk of exposure to PAHs from intake of smoked meats. Ecotoxicology and Environmental Safety, 124, 91–95. doi:10.1016/j.ecoenv.2015.10.007.

Šimko, P. (2002). Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked meat products and smoke flavouring food additives. Journal of Chromatography B, 770(1-2), 3–18. doi:10.1016/s0378-4347(01)00438-8.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lor Peynirli Kinoalı Salata Tarifi

Malzemeler: 1 kahve fincanı kinoa---Haşlamak için 1'e 2 oranında su---- 2 kahve fincanı kadar su (Kinoa yerine grisiini, ya da ince bulgur tercih edebilirsiniz. Porsiyon olarak 3 adet grisiini, 5-6 yemek kaşığı bulgur yeterli olacaktır.) 3-4 yemek kaşığı lor peyniri Marul Maydanoz Kırmızı biber Mor lahana 2-3 tam ceviz 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği 1/2-1 adet yeşil elma Karabiber/ Pulbiber 1/2 çay kaşığı tuz Evde hangi renkli sebzeler varsa ekleyebilirsiniz. Üzeri için: 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1/2 limon suyu Yapılışı:  Kinoayı iyice yıkayınız, 1e 2 oranında haşlayınız. Tüm malzemeleri karıştırınız, dilediğiniz gibi süsleyiniz. Üzeri için yapılan sosu tüketmeden hemen önce ilave ediniz. Sağlıkla Kalın Dyt. Nilsu Yörükeren

Chialı Hurmalı Atıştırmalık Toplar

Bu günler için #hergüneyenibirtarif Malzemeler: 8 adet hurma (yaş hurma değilse ılık suda bekletiniz/ alternatif olarak kuru incir kullanılabilir.) 8 adet fındık 1 tatlı kaşığı kakao Yapılışı: Bu malzemeleri blender ediniz. Top haline getiriniz.  Üzeri için: Ben chia tohumu kullandım. Alternatif olarak Hindistan cevizi de kullanılabilir.  Porsiyon miktari: Yaklaşık 10 adet. Bu atıştırmalıklar da porsiyon kontrolüne dahil😊 Özellikle chia tohumu güvenilir günlük tüketim miktarı doğrultusunda 2 adet yeterli olacaktır. Afiyet olsun Sağlıkla Kalın Dyt. Nilsu Yörükeren