Ana içeriğe atla

Sarımsak

Sarımsak binlerce yıldır tüm dünyada tıbbi alanlarda kullanılan bir besindir. Oldukça zengin biyoaktif bileşenler (prebiyotik, fruktan, antibakteriyal bileşikler, orgonosülfür bileşikleri gibi.) içeriğine sahip olan sarımsak iyi bir selenyum kaynağıdır. 

Ateroskleroz, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi kalp hastalıklarının tedavisinde,
Sarımsak kalp hastalıklarında özellikle yüksek tansiyonun önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan bir besin. Yoğurt/ayran ve cacık gibi besinleri sarımsakla beraber tüketebilirsiniz.

Kanser hastalıklarına karşı koruyucu,
Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, kanser riskini azaltmada oldukça önemli bir yöntemdir. Kanser hastalıklarının önlenmesinde çoğunda uygun gıda ve beslenme, fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması çok önemlidir. Sarımsak bu besinlerden sadece biri. 
Normal koşullarda çiğ hali daha faydalı olan sarımsağın kanser hastalığına sahip bireyin tüm koşullarına göre değerlendirilip, çiğ veya pişmiş olarak tüketmesi konusu farklılık gösterir.

Karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu,
Sarımsağın içeriğindeki etanol oksidatif stresi azaltarak karaciğer hasarına karşı koruyucudur. (Özellikle alkole bağlı karaciğer hastalıklarında)

Bağışıklık sistemini güçlendiren,
Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren kükürt bileşiklerini içerir ve mikrobiyotaya olumlu etkisi vardır. 

Metabolik sendromun tedavisinde kullanılabilecek,
Metabolik sendrom dünya çapında önemli bir halk  sağlığı sorunudur. Bu hastalık karın çevresinde yağlanma, hipertansiyon, hiperglisemi ve dislipidemi ile karakterize olan bir hastalıktır. Sarımsak anti-diyabetik, hipotansif ve hipolipidemik özellikleri dolayısıyla metabolik sendromun tedavisinde kullanılabilecek bir besindir.

Gündeme gelen siyah sarımsak da her besinin daha koyu rengine sahip olan diğer besinler gibi daha fazla antioksidan bileşen içerir. Tüm bu sebeplerle sarımsağı beslenme planınıza dahil edebilirsiniz. Detaylı bilgi için diyetisyene başvurun.

Sağlıkla Kalın
Dyt. Nilsu Yörükeren

Nutrients 2019, 11, 295; doi:10.3390/nu11020295. 

Chen, K., Xie, K., Liu, Z., Nakasone, Y., Sakao, K., Hossain, A., & Hou, D.-X. (2019). Preventive Effects and Mechanisms of Garlic on Dyslipidemia and Gut Microbiome Dysbiosis. Nutrients, 11(6), 1225. doi:10.3390/nu11061225.

 2018 Sep 30;64(12):76-80.

Guan, M.-J., Zhao, N., Xie, K.-Q., & Zeng, T. (2018). Hepatoprotective effects of garlic against ethanol-induced liver injury: A mini-review. Food and Chemical Toxicology, 111, 467–473. doi:10.1016/j.fct.2017.11.059.

Cortés, A., García-Ferrús, M., Sotillo, J., Guillermo Esteban, J., Toledo, R., & Muñoz-Antolí, C. (2017). Effects of dietary intake of garlic on intestinal trematodes. Parasitology Research, 116(8), 2119–2129. doi:10.1007/s00436-017-5511-1. 

 Varshney, R., & Budoff, M. J. (2016). Garlic and Heart Disease. The Journal of Nutrition, 146(2), 416S–421S. doi:10.3945/jn.114.202333. 

Hosseini, A., & Hosseinzadeh, H. (2015). A review on the effects of Allium sativum (Garlic) in metabolic syndrome. Journal of Endocrinological Investigation, 38(11), 1147–1157. doi:10.1007/s40618-015-0313-8.

Nicastro, H. L., Ross, S. A., & Milner, J. A. (2015). Garlic and Onions: Their Cancer Prevention Properties. Cancer Prevention Research, 8(3), 181–189. doi:10.1158/1940-6207.capr-14-0172.

Wang, H.-P., Yang, J., Qin, L.-Q., & Yang, X.-J. (2015). Effect of Garlic on Blood Pressure: A Meta-Analysis. The Journal of Clinical Hypertension, 17(3), 223–231. doi:10.1111/jch.12473.


Yorumlar

  1. sarımsak yedirmeyen bana sarımsak yediren diyetisyenime teşekkürlerimi sunarım:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lor Peynirli Kinoalı Salata Tarifi

Malzemeler: 1 kahve fincanı kinoa---Haşlamak için 1'e 2 oranında su---- 2 kahve fincanı kadar su (Kinoa yerine grisiini, ya da ince bulgur tercih edebilirsiniz. Porsiyon olarak 3 adet grisiini, 5-6 yemek kaşığı bulgur yeterli olacaktır.) 3-4 yemek kaşığı lor peyniri Marul Maydanoz Kırmızı biber Mor lahana 2-3 tam ceviz 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği 1/2-1 adet yeşil elma Karabiber/ Pulbiber 1/2 çay kaşığı tuz Evde hangi renkli sebzeler varsa ekleyebilirsiniz. Üzeri için: 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1/2 limon suyu Yapılışı:  Kinoayı iyice yıkayınız, 1e 2 oranında haşlayınız. Tüm malzemeleri karıştırınız, dilediğiniz gibi süsleyiniz. Üzeri için yapılan sosu tüketmeden hemen önce ilave ediniz. Sağlıkla Kalın Dyt. Nilsu Yörükeren

Chialı Hurmalı Atıştırmalık Toplar

Bu günler için #hergüneyenibirtarif Malzemeler: 8 adet hurma (yaş hurma değilse ılık suda bekletiniz/ alternatif olarak kuru incir kullanılabilir.) 8 adet fındık 1 tatlı kaşığı kakao Yapılışı: Bu malzemeleri blender ediniz. Top haline getiriniz.  Üzeri için: Ben chia tohumu kullandım. Alternatif olarak Hindistan cevizi de kullanılabilir.  Porsiyon miktari: Yaklaşık 10 adet. Bu atıştırmalıklar da porsiyon kontrolüne dahil😊 Özellikle chia tohumu güvenilir günlük tüketim miktarı doğrultusunda 2 adet yeterli olacaktır. Afiyet olsun Sağlıkla Kalın Dyt. Nilsu Yörükeren