Yine fonksiyonel bir gıda ile karşınızdayız! Lahana/mor lahana anti-kanser etkisinden dolayı fonksiyonel bir gıda olarak tanımlıyoruz. Fakat lahanayı doğru mu tüketiyoruz? Gelin konuşalım.
Lahananın içerisinde bulunan 'sülforafan' oldukça önemli bir kanser savaşçısı. Fakat sülforafandan faydalanmak için lahanayı hemen pişirmemeniz gerekli. Önce küçük parçalara ayırın ve 30-40 dakika kadar bekleyin. Böylelikle sülforafan üretimi sağlayacak olan 'mirosinaz' enzimini aktifleştirmiş oluyorsunuz. Daha sonra ister çiğ, isterseniz pişirerek tüketin.
Sülforafan içeren besinler arasında brokoli ve karnabahar da yer almaktadır. Hem anti-kanser etkisi hem de çeşitli enfeksiyonların tedavisinde brokoli kullanılabilir. Örneğin; Helicobacter pylori'nin tedavisinde brokoli kullanılabilir.
Yapılan çalışmalar obezitenin; kalp-damar hastalıkları, tip 2 şeker hastalığı ve bazı kanser türleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Sülforafan içeren bu besinler dolaylı olarak obezite/ kalp hastalıkları/ şeker hastalıkları/ bazı kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca otizm ve osteoporozun tıbbi beslenme tedavisinde de kullanılabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.
Pratik bir tarifle bu konuyu noktalayalım.
Orta boy mor lahanayı ayırın/doğrayın. 30-40 dakika kadar bekleyin. Sonra isterseniz çok az bir zeytinyağı ile pişirerek biraz yumuşatabilir ya da çiğ olarak direk yoğurt ile beraber tüketebilirsiniz. Dilerseniz yoğurda sarımsak ekleyebilirsiniz. Günlük enerji ihtiyacınıza göre porsiyon miktarları değişir. Detaylı bilgi için diyetisyene başvurun.
Sağlıkla Kalın
Dyt. Nilsu Yörükeren
Luang-In, V., Deeseenthum, S., Udomwong, P., Saengha, W., & Gregori, M. (2018). Formation of Sulforaphane and Iberin Products from Thai Cabbage Fermented by Myrosinase-Positive Bacteria. Molecules, 23(4), 955. doi:10.3390/molecules23040955.
Chaudhary, A., Choudhary, S., Sharma, U., Vig, A. P., Singh, B., & Arora, S. (2018). Purple head broccoli (Brassica oleracea L. var. italica Plenck), a functional food crop for antioxidant and anticancer potential. Journal of Food Science and Technology, 55(5), 1806–1815. doi:10.1007/s13197-018-3095-0.
Vanduchova, A., Anzenbacher, P., & Anzenbacherova, E. (2018). Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. Journal of Medicinal Food. doi:10.1089/jmf.2018.0024.
Martins, T., Colaço, B., Venâncio, C., Pires, M. J., Oliveira, P. A., Rosa, E., & Antunes, L. M. (2018). Potential effects of sulforaphane to fight obesity. Journal of the Science of Food and Agriculture. doi:10.1002/jsfa.8898.
Bayat Mokhtari, R., Baluch, N., Homayouni, T. S., Morgatskaya, E., Kumar, S., Kazemi, P., & Yeger, H. (2017). The role of Sulforaphane in cancer chemoprevention and health benefits: a mini-review. Journal of Cell Communication and Signaling, 12(1), 91–101. doi:10.1007/s12079-017-0401-y.


Yorumlar
Yorum Gönder