Baharat severlere güzel bir alternatif geldi. Bu baharatlar özellikle antioksidan kapasiteleri yüksek ve ağırlıklı olarak köri baharatının yapımında kullanılan baharatlar. Tek başına da tüketebileceğiniz baharatların özelliklerine kısaca değinelim.
Kişniş
Özellikle antimikrobiyal ve antioksidan içeriği olan kişniş alzheimer ve mantar hastalıklarında kullanılabilen bir baharat. Astım ve bronşiolit gibi hava yolu hastalıklarında tüketim için yeterli kanıt yoktur. Ayrıca kişniş literatürde yaşlanma karşıtı olarak kullanılabilecek fonksiyonel bir gıda olarak yer alır.
Karabiber
Karabiberin içerisindeki piperin epilepsi, parkinson, depresyon gibi hastalıkların tedavisi için umut verici bir baharattır. Bilişsel fonksiyonlar için önemli bir gıdadır. Antioksidan içeriğe sahiptir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılabilir. Beraber kullanıldığında besinlerin emilimini arttırır. (Örneğin: zerdeçalın)
Zerdeçal
Antioksidan içeriği yüksek olan zerdeçal dermatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Gaz giderici, tümör önleyici, karaciğer koruyucu etkileri vardır.
Safra taşı olan kişilerin kullanabileceği ilaçlarla etkileşime girebileceği için dikkatli kullanılmalıdır.
Zencefil
Son zamanlarda obezite üzerine oldukça etkisi olduğu konuşulan zencefil, iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği vardır. Osteoartrit ya da romatoid artrit gibi şiddetli ağrılı hastalıklarda kullanılabilir. Sindirim sorunlarına, mide ağrılarına, hazımsızlığa ve bulantıya iyi gelebilir.
Pul biber
Antioksidan içeriği yüksek ve özellikle yemeklere önemli bir tat verir.
Kekik
Antibakteriyal ve antioksidan özelliğe sahiptir (Özellikle kekik yağı). Anti-obezite etkisi olabilir. Bağışıklık sistemini destekler.
Karanfil
Yüksek fenolik bileşiği içeriğinden iyi bir antioksidandır. İçerisindeki 'öjenol' sebebiyle antimikrobiyal (özellikle Staphylococcus aureus gibi mikroorganizmalara) etkisi vardır. Hazmı kolaylaştırır.
Kimyon
Sindirim sistemini destekler. Karaciğerde safra üretimine yardımcı olur. Irritabl barsak sendromu (IBS) olan bireylerin tüketiminde hastalık için olumlu etki gözlenir.
Sindirim sistemini destekler. Karaciğerde safra üretimine yardımcı olur. Irritabl barsak sendromu (IBS) olan bireylerin tüketiminde hastalık için olumlu etki gözlenir.
Rezene
Özellikle rezene çayı olarak hayatımızda yer edinmiş bir besindir. Hamilelik ve emziklilik döneminde süt arttırıcı etkisinden dolayı uzman kontrolünde tüketilebilir. Safra kesesi, böbrek ve karaciğer hastalıklarında rezene çayı önerilmez.
Özellikle rezene çayı olarak hayatımızda yer edinmiş bir besindir. Hamilelik ve emziklilik döneminde süt arttırıcı etkisinden dolayı uzman kontrolünde tüketilebilir. Safra kesesi, böbrek ve karaciğer hastalıklarında rezene çayı önerilmez.
Kakule
Konsantrasyona yardımcı olabilecek bir gıdadır. Depresyon tedavisinde kullanılabilir. Hassas bir sindirim sistemine sahipseniz tercih edebilirsiniz.
Tarçın
Tarçın insülin direncini azaltabilir.
Bu baharat karışımını hazırlarken ağırlıklı olarak zerdeçalı kullandım. İstediğiniz miktarlarda baharatları kavurarak yağını çıkarabilirsiniz. Tüm baharatları karıştırarak (kakuleyi ayıklayarak), bir miktar tuz ekleyin ve havanda dövün. Antioksidan baharatınız hazır.
Baharatların her bireye farklı etkiler gösterebileceğini de unutmayın. Detaylı bilgi için diyetisyene başvurun.
Baharatların her bireye farklı etkiler gösterebileceğini de unutmayın. Detaylı bilgi için diyetisyene başvurun.
Sağlıkla Kalın
Dyt. Nilsu Yörükeren
Jiang, T. A. (2019). Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. Journal of AOAC International, 102(2), 395–411. doi:10.5740/jaoacint.18-0418.
Prachayasittikul, V., Prachayasittikul, S., Ruchirawat, S., & Prachayasittikul, V. (2018). Coriander ( Coriandrum sativum ): A promising functional food toward the well-being. Food Research International, 105, 305–323. doi:10.1016/j.foodres.2017.11.019.
Alsherbiny, M. A., Abd-Elsalam, W. H., El badawy, S. A., Taher, E., Fares, M., Torres, A., … Guang Li, C. (2018). Ameliorative and protective effects of ginger and its main constituents against natural, chemical and radiation-induced toxicities: A comprehensive review. Food and Chemical Toxicology. doi:10.1016/j.fct.2018.10.048.
Hamelian, M., Varmira, K., & Veisi, H. (2018). Green synthesis and characterizations of gold nanoparticles using Thyme and survey cytotoxic effect, antibacterial and antioxidant potential. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 184, 71–79. doi:10.1016/j.jphotobiol.2018.05.016.
Ebrahimzadeh Attari, V., Malek Mahdavi, A., Javadivala, Z., Mahluji, S., Zununi Vahed, S., & Ostadrahimi, A. (2017). A systematic review of the anti-obesity and weight lowering effect of ginger (Zingiber officinale Roscoe ) and its mechanisms of action. Phytotherapy Research, 32(4), 577–585. doi:10.1002/ptr.5986.
Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research, 30(8), 1243–1264. doi:10.1002/ptr.5640.
Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2015). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(6), 1078–1088. doi:10.1080/10408398.2013.858235.
Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2015). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(6), 1078–1088. doi:10.1080/10408398.2013.858235.
Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2015). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(6), 1078–1088. doi:10.1080/10408398.2013.858235.
Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2015). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(6), 1078–1088. doi:10.1080/10408398.2013.858235.
Laribi, B., Kouki, K., M’Hamdi, M., & Bettaieb, T. (2015). Coriander (Coriandrum sativum L.) and its bioactive constituents. Fitoterapia, 103, 9–26. doi:10.1016/j.fitote.2015.03.012.
Silva, F., & Domingues, F. C. (2015). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(1), 35–47. doi:10.1080/10408398.2013.847818.
Chavarria, D., Silva, T., Magalhães e Silva, D., Remião, F., & Borges, F. (2015). Lessons from black pepper: piperine and derivatives thereof. Expert Opinion on Therapeutic Patents, 26(2), 245–264. doi:10.1517/13543776.2016.1118057.
Butt, M. S., Pasha, I., Sultan, M. T., Randhawa, M. A., Saeed, F., & Ahmed, W. (2013). Black Pepper and Health Claims: A Comprehensive Treatise. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(9), 875–886. doi:10.1080/10408398.2011.571799.
Hervert-Hernández, D., Sáyago-Ayerdi, S. G., & Goñi, I. (2010). Bioactive Compounds of Four Hot Pepper Varieties (Capsicum annuumL.), Antioxidant Capacity, and Intestinal Bioaccessibility. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(6), 3399–3406. doi:10.1021/jf904220w.
Hervert-Hernández, D., Sáyago-Ayerdi, S. G., & Goñi, I. (2010). Bioactive Compounds of Four Hot Pepper Varieties (Capsicum annuumL.), Antioxidant Capacity, and Intestinal Bioaccessibility. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(6), 3399–3406. doi:10.1021/jf904220w.

Yorumlar
Yorum Gönder